[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.25.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Kisan kuvaus:
Kilpailun tarkoituksena on ideoida uusia kestävään kehitykseen liittyviä ratkaisuja sekä esittää niitä 5.9.2019 Kuopion torilla
MÄ OON MUN POMO! – Yrittäjän päivän toritapahtumassa.
Kilpailun teema on kestävä elämä. Tavoitteena on kehittää uusia tapoja elämälle, joka on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävämpää. Kestävyys voi liittyä esimerkiksi siihen kuinka ihminen voisi asua tai liikkua kestävämmin tai kuinka digitalisaatioita voitaisiin hyödyntää paremmin erilaisissa palveluissa tai miten kuluttaisimme kestävämmin.
Taustana ratkaistaville haasteille toimii YK:n Agenda 2030 – ohjelma
Kisaan osallistuville sekä voittajille on luvassa palkintoja – mainetta ja kunniaa unohtamatta!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25.4″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25.4″][et_pb_text _builder_version=”3.25.4″ custom_padding=”||0px|||”]
Osallistumisen ohjeet ja tehtävänanto:
- Valitse ratkaistava ongelma Agenda 2030 mukaisesti (linkki), Voit alkaa luomaan ratkaisua tiimissä tai yksin. Käytä ratkaisusi ideoimisessa apuna alhaalta löytyviä työkaluja; etsi tietoa sekä erilaisia tapoja ratkaisujen kokoamiseen – käytä luovuutta! Kun olet valmis, luo visuaalinen esitettävä ratkaisu esimerkiksi powerpointtiin. Apua ja työkaluja etenemiseen löydät alempaa.
2. Lähetä ratkaisusi linkin kautta meille esikarsintaan.
Voit palauttaa jäsennellyn idean tähän
Kutsumme kaikki ratkaisunsa lähettäneet Kuopion torille 5.9. – Torilla ohjelmaan osallistuneille pidetään vielä esikarinta (pitch) klo 12.00 lähtien, josta kolme parasta valitaan finaaliin. Torilla on myös huikea mahdollisuus verkostoitumiseen.
3. Kuopion torilla, kolme (3) finalistia esittelevät ideoitaan yleisön seuratessa. Aikaa idean esittelyyn on 5 Minuuttia – Voittaja valitaan raadin pisteillä.
Osallistujat palkitaan, ja voittava idea saa pääpalkintona 500 euron ITC-lahjakortin omavalintaiseen elektroniikkaan.
#toripitching # kestävätinnovaatiot #bcpohjoissavo
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.25.4″ custom_padding=”||5px|||”]
Työkalut, joilla pääset alkuun:
- Lue Agenda2030 tavoitteita, mieti miksi tavoitteet on tärkeä ratkaista. Mieti lähiympäristöäsi, mitä tavoitteiden saavuttamiseksi voisi tehdä? Käy tarvittaessa läpi muutamia Ideointi / konseptoinnin työkaluja. Löydät niitä esimerkiksi:
(Luovan Ongelmanratkaisun työtavat)
(Business Model Canvas)
(MegaTrendi kortit)
Voit hahmotella ratkaisuasi niiden avulla. Etsi mahdollisia valmiitakin ratkaisuja, yhdistele ideoita sekä hae vinkkejä ystäviltä ja verkosta! - Käytä Innovaattorin ideakarttaa ideasi jäsentämisessä. (tästä linkistä pääset tiedostoon) Se auttaa idean jalostamisessa konkretiaan. Käytä pohjaa niin, että sinulle syntyy useita mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja!
- Tarkastele konseptejasi ja valitse parhaat niistä jatkoon. Yhdistele ja hae vielä tarvittaessa lisätietoa konseptisi tueksi. Voit myös ”esi-pitchata” ideaasi – esittele se vaikka Business Centerin asiantuntijoille! (risto.koivisto@kuopio.fi)
- Luo Pitch Deck: viimeistele esityksesi ja luo Power Point tai Word –esitys, josta löytyvät kaikki oleelliset osa-alueet:
Valittu haaste Agenda2030 alueelta, miksi se on tärkeä ja ratkaisemisen arvoinen?
Ratkaisu – Mitä hyötyä ratkaisusta on, mitä ongelmia se ratkaisee, millä se ratkaistaan?
Mikä on oma taustasi ja motivaatio – osaaminen?
Miten muut ovat ratkaisseet asian – uutuusarvo?
Mitä asioita ratkaisun toteuttaminen vaatisi – resurssit, osaaminen?–> Valmistaudu esitykseen. Voit käyttää tilanteessa apuna lappuja, mutta harjoittele lähtökohtaisesti niin, että voit pitää esityksen myös ilman niitä. (Tästä linkistä löydät avuksesi Etulan Pitch-pohjan esitykseen)
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25.4″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25.4″][et_pb_text _builder_version=”3.25.4″]
Säännöt:
Henkilö voi osallistua kisaan usealla idealla. Paras ideoista palkitaan.
- Idean on liityttävä Agenda 2030 -kestävän kehityksen teemoihin.
- Osallistuja voi olla yksittäinen keksijä, opiskelija, kuntalainen tai yrittäjä. Tärkeintä on luoda uusi konsepti, eikä kuvata olemassa olevaa
- Arviointikriteerit:
– Ratkaisun hyöty tavoitteen suhteen (esimerkiksi, kuinka ratkaisu parantaa kestävyyttä?)
– Persoona ja persoonallisuus
– Uutuusarvo (uusi tapa / yhdistelmä)
– Käyttökelpoisuus ja soveltuvuus (Mitä tarvitaan ratkaisun toteuttamiseksi? Eri osa-alueet ja ”palikat”, jolla toteutus onnistuu.)
Lisätietoa kilpailusta:
Matti.laitinen@savonia.fi – 044 785 6333
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row custom_padding=”32px|||||” _builder_version=”3.25.4″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25.4″][et_pb_text _builder_version=”3.25.4″]
Agenda 2030 -Teeman osa-alueet:
KESTÄVÄ KEHITYS?
Kestävä kehitys on yhteiskunnallista muutosta,
jossa turvataan nykyisille ja tuleville sukupolville
hyvän elämisen mahdollisuudet niin, ettei esimerkiksi
luonnonvaroja kuluteta enemmän kuin
maapallo pystyy tuottamaan.
Ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti
huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.
3 ULOTTUVUUTTA:
1) EKOLOGINEN KESTÄVYYS
2) TALOUDELLINEN KESTÄVYYS
3) SOSIAALINEN KESTÄVYYS
Tarkemmat kuvaukset Agenda 2030 alueista
https://um.fi/agenda-2030-kestavan-kehityksen-tavoitteet
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]