Search
Close this search box.

Business Center – ideasta liiketoimintaa (Savon YrittäjäSanomat 2/2024)

Mainos | Pohjois-Savolla on kovat kasvutavoitteet. Alueelle perustetaan vuosittain satoja yrityksiä. Toimintansa lopettaa vuosittain lähes sama määrä. Kasvavaksi ongelmaksi on nousemassa osaajapula. Puhutaan siis yritysten kasvun ja hengissä pysymisen haasteista.

Business Center Pohjois-Savon johtajan Kaija Sääsken mukaan tilanne on vakava. Ilman uusia työpaikkoja ja yrityksiä, maakunta taantuu. Nuoret ja eri alan ammattilaiset luovat pian tulevaisuuden muualla.

– Pohjois-Savossa tarvitaan siis lisää uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Niistä hyötyvät kaikki maakuntamme asukkaat.

Business Center panostaa yrittäjyyden ja innovaatioiden, uusien palvelujen ja tuotteiden kehittämiseen. Verkostossa on luotu Pohjois-Savoon yhteinen, kaikille toimialoille, yrityksille ja yrittäjiksi aikoville monipuoliset palvelut kuten: liikeidean kehittäminen, yritysvalmennus, verkostoyhteistyö ja yrittäjyyskoulutus.

– Business Center kehittää myös yhdessä opettajien ja rehtoreiden kanssa käytännönläheisesti yrittäjyyskasvatusta. Näin helpotetaan kaikkien koulutusasteiden, varhaiskasvatuksesta yliopistoon, opettajien ja koulujen arkea yrittäjyyden opetuksessa.

– Yrittäjyys- ja innovaatioasiantuntijamme ovat valmentaneet ja tunnistaneet yli 200:sta pohjoissavolaisesta uudesta liike- ja innovaatioideasta yli 40 mahdollista kasvuyritystä. Eli 20 prosentissa liikeideoista on potentiaalia viemään aluettamme kansainväliseen bisnekseen. Tämä tulos on kova ja merkittävä, missä päin Suomea tahansa.

Asiakasseurantaselvitys

Business Center selvitti nykyisten ja entisten asiakkaidensa toiveita, tilannetta ja tulevaisuuden suunnitelmia. Lisäksi kysyttiin, millaista apua asiakkaat kaipaisivat enemmän nyt ja tulevaisuudessa.

Business Centerin palveluja oli käytetty monipuolisesti. Suosituimmat olivat: Draft Program, yritysneuvonta/-valmennus ja verkostoitumistilaisuudet.

Kaija Sääsken mukaan yrittäjyytensä suurimpina saavutuksinaan vastaajat nostivat muun muassa menestyksekkäiden hankkeiden toteuttamisen, asiakassuhteet, verkostoitumisen, liiketoiminnan kehittämisen ja vakiinnuttamisen.

– Vastaajat toivoivat apua tai tukea etenkin yrityksensä kehittämiseen, muun muassa asiakkaiden ja työntekijöiden saavuttamiseen, liiketoiminnan neuvontaan ja valmentamiseen, rahoitukseen ja kansainvälistymiseen. Verkostoituminen nousi vahvasti esille.

Suosituimmat kanavat saada tietoa Business Centeristä olivat: verkkosivut, henkilöstö, LinkedIn ja Facebook. Kokonaisuudessaan asiakasseurantaselvitys tuotti tärkeää tietoa palvelujen ja toiminnan jatkokehittämiseen.

Liikeideoille rahoitusta

Kuten asiakasseurantaselvityksessä ilmeni, yksi Business Centerin suosituimmista palveluista oli Draft Program -ohjelma. Sen avulla voi saada rahoitusta innovatiivisen liikeidean testaamiseen ja edistämiseen.

Palkintona voi saada jopa 4000 euroa yrityksensä kehittämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa parhaat ideat palkitaan 1000 eurolla. Toisella kierroksella voi saada lisää 3000 euroa liikeidean jatkokehittämiseen.

Vuoden aikana Draftiin osallistui 100 uutta liikeideaa ja tiimiä. Rahoitusta sai joka viides idea eli 20 tiimiä.

Draft-yrittäjyysohjelman rahoittavat Pohjois-Savossa Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Lisäksi Kuopion ja Iisalmen kaupungit kannustavat ja rahoittavat kuntalaistensa uusia liikeideoita Draftissa.

Business Center suosittelee myös muita kuntia tukemaan uusia liikeideoita ja alkavia yrittäjiä osallistumalla Draftiin.

Fakta:

Business Center Pohjois-Savon tuloksia:

Tunnistetut ideat ja innovaatiot: 218

Uudet potentiaaliset kasvuyritykset: 44

Neuvontatapaamiset: 1053

Tapahtumat: 233

Business Center on koko Suomen tasolla harvoja palveluja, joka on vakiinnutettu pysyväksi toiminnaksi hankerahoituksen jälkeen. Sen muodostavat: Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Business Kuopio, Iisalmen elinvoimapalvelut ja Navitas Kehitys Varkaudesta.

Tutustu Business Centerin palveluihin ja ota yhteyttä: Business Center Pohjois-Savo – Ideasta liiketoimintaa (bcpohjois-savo.fi)

Teksti: Jouni Vornanen

Kuva: Business Center / Elia Hintsala

Jaa tämä artikkeli