Search
Close this search box.

Tekstiilikiertotaloutta Savonian Kampussydämessä 4.4.2024 Kiertotalousjameissa

Toivotamme kaikki tekstiilikiertotaloudesta kiinnostuneet tervetulleiksi Kiertotalousjameihin
4.4.2024 Savonian Microkadun Kampussydämeen!

Aamupäivässä pääset tutustumaan tekstiilin elinkaareen, eliniän pidentämiseen ja tekstiilikiertotalouteen erilaisilla toiminnallisilla pisteillä. Pääset kokeilemaan tekstiilien lajittelua, korjausompelua ja kierrätysvillan kehräämistä. Iltapäivällä keynote-puheenvuorot tulevat pitämään Sitrasta kiertotalousasiantuntija Kari Herlevi ja Suomen Tekstiili & Muoti -liitosta vastuullisuusasiantuntija Emilia Gädda.

Aamupäivän aikana Kampussydän on valjastettu pisteisiin, joissa eri tekstiilikiertotalouden ja -eliniän pidentämisen asiantuntijat isännöivät erilaista nähtävää, koettavaa ja tehtävää. Villankehräyspisteellä Kaunismaan lammastilan Tuulikki Böhmisch ohjaa langan käsinkehräämistä värttinällä. Pääset kokeilemaan sekä lampaanvillan että kierrätysvillan kehräämistä. Syksyllä toteutetun Sauma-lankakeräyksen kuidut ovat pisteellä käytössä.

Tekstiilien pelastuspajassa Ompeluseurojen korjausaktiivit ohjaavat korjausompelua ja parsintaa. Onko lempivaatteeseesi ilmestynyt reikä, etkä tiedä miten sen voisi korjata, tai sinulta puuttuu paikkakangas? Korjauspajaan voit tulla kaikenlaisten korjaustöiden kanssa – pääset itse harjoittelemaan ja saat neuvoja ja apua korjaamiseen! Paikan päältä löytyy paikkakankaita, lankoja ym., ja voit tuoda materiaalia myös itse. Mukana myös Elävä säätiön Tilkkupaikka! Ompeluseurat järjestää korjauspajoja esimerkiksi Kantin kestävässä keskiviikossa kerran kuussa ja kiertää tulevaisuudessa Kuopion oppilaitoksissa kannustamassa korjaamisen riemuun. Tule mukaan oppimaan yhdessä – korjaaminen kannattaa aina!

Tekstiililajittelussa tarvitaan laajaa materiaaliosaamista, tarkkuutta ja muotisilmää. Elävä säätiön ja Jätekukon toimintapisteellä tutustut tekstiilikierrätyksen arkeen ja pääset kokeilemaan, olisiko sinusta tekstiililajittelijaksi! Lisäksi lajittelua pääsee testaamaan Tyyki-hankkeen digitaalisessa Tekstiililajittelupelissä.

Kierrätystekstiili saa uuden elämän Ingmanedun opiskelijoiden käsissä. Vaatelainaamo Nopan pisteeltä pääset vuokraamaan vastuullista muotia sekä saamaan lisätietoa vuokraustoiminnasta (maksu kortilla ja käteisellä). Tekstiilin uusi aalto -myyntinäyttelystä pääset hankkimaan kevään vaatteet ja asusteet (maksu käteisellä ja MobilePaylla).

Vastuullista tekstiilienkulutusta simuloidaan digitaalisen tuotepassin osalta. Miten kuluttaminen tulisi läpinäkyvämmäksi, kun tuotantovaiheet ja materiaalit avautuisivat QR-koodilla? Tule tutustumaan tulevaisuuden visioihin.

Savonian vaatetusmuotoilun opiskelijoiden kuluneen lukuvuoden töistä pääset näkemään vastuullisen muodin asuja, neulesuunnitelmia kierrätysvillasta, kestävän muodin asiantuntija Nora Kühnerin ohjauksessa tehtyjä Old to Gold –tulevaisuuden vaatekonsepteja sekä poistotekstiilimallisto Eilisen aarteet, jonka ovat toteuttaneet opinnäytetyönään Meri Tynkkynen ja Katariina Weeman.

Tapahtumassa esittelemme ensimmäistä kertaa Elävä säätiön kokoaman Yhteisöllisen huivin, joka on peräisin vuoden takaisesta KEKO-ideakilpailun palkitusta yhteisötaideideasta. Tule katsomaan, kuinka pitkä huivi Pohjois-Savossa on saatu aikaan poistotekstiiliä ja kierrätystekstiiliä hyödyntäen! Iltapäivällä kokoonnumme kuulemaan Tekstiilien sivuvirta-hankkeen raportin tulokset sekä kiertotalous- ja vastuullisuusasiantuntijoiden puheenvuorot. Tekstiilialan toimijuudesta PohjoisSavossa –raportissa käymme läpi kevään 2024 aikana kerätyn tekstiilialan toimijoiden kyselyn tulokset. Emilia Gädda työskentelee vastuullisuusasiantuntijana Suomen Tekstiili & Muoti liitossa, ja tukee työssään tekstiilialan vastuullisuustyötä. Kari Herlevi työskentelee tulevaisuustalo Sitran kestävyyden ja kiertotalousratkaisujen moniosaajana.
Tapahtuman järjestää Tekstiilien sivuvirta -hanke.

Lisätietoa löydät verkkosivultamme: www.tekstiiliensivuvirta.fi

Tapahtuma on osallistujille ilmainen.

Keynote-puheenvuorot striimataan, linkki löytyy tapahtumasivulta
www.tekstiiliensivuvirta.fi/tapahtumat

Kiertotalousjamien aikataulu

Klo 9–11 Kiertotalousjamien toimintapisteet
Klo 12 Raportti Tekstiilialan toimijuudesta Pohjois-Savossa
Keynote –puheenvuorot
– Emilia Gädda, Suomen Tekstiili & Muoti: Vauhtia kasvuun kiertotaloudesta
– Kari Herlevi, Sitra: Kiertotalouden mahdollisuudet ja ratkaisut yrityksille
Klo 14 Tapahtuma päättyy

Yhteistyökumppanit

Sitra
Suomen Tekstiili & Muoti
Ingmanedu
Kaunismaan tila
Ompeluseurat
Jätekukko
Savonia muotoilu
Elävä säätiö

Date

04/04/24
Expired!

Time

9:00 am

The event is finished.