Search
Close this search box.

Havuja #!@%&! -pilotti: kokemuksia kiihdytyksestä & kiihtymisestä

Business Centerin Havuja #!@%& –kiihdyttämön pilottiin osallistuneet tiimit viettivät päättäjäisiään 24. helmikuuta. Syksyllä 2019 taipaleen aloitti kahdeksan tiimiä, jotka kaikki pysyivät kelkassa loppuun saakka. Päättäjäisissä jaettiin kunniakirjat ja yhteisiä kokemuksia matkasta sekä otettiin suuntaa tulevaan.

Hathunters meni sykkyrälle

Muotoilualan välittäjätoiminnan idealla mukaan tullut Hathunters-tiimi tunnusti matkansa alkuvaiheessa pyörineensä ympyrää. Business Centerin asiantuntijoiden hiillostuksen jälkeen tiimi päätti kuitenkin jättää hakemuksen sisään viimeisenä iltana. Hakemus meni läpi ja toi heti vahvistusta omalle tekemiselle. Siitä lähtien Business Centerin kiihdyttäjät ovat pitäneet tiimistä hyvää huolta.

Hathuntersien Sykkyrä

Sonja Lehtomäki ja Iita Sallinen halusivat päättäjäistilaisuudessa kertoa matkastaan mielenkiintoisella kuviolla, jossa on näkyy selvästi laskuja ja nousuja sekä askeleita eteen ja taakse päin. Pahin sykkyrä ajoittui Sonjan ja Iitan mukaan viime marraskuulle, jonka aikana kaksikko muun muassa veti läpi 16 haastattelua. Toinen Havuja-mentoritapaaminen antoi uskoa siihen, että suunta oli kuitenkin oikea. Tiimi teki toimintaansa maantieteellisen laajennuksen ja tarvekartoituksen mahdollisista asiakasyrityksistä. Kuopion alueen Brändiseminaarissa tammikuun lopussa päästiin jo kunnolla töihin ja myymään omaa osaamista. Yritys nimeltä Hathunters oli pystyssä ja ensimmäiset kaupat tehty. Tällä hetkellä tavataan ihmisiä ja verkostoidutaan lisää, sillä Sonjan ja Iitan mukaan aidot tarpeet tulevat esiin keskusteluissa ihmisten kanssa. Hathunters haastoi ohjelman aikana aktiivisesti myös mentoreitaan ja saikin kunniamaininnan Parhaana Joukkuepelaajana.

Tasainen eteneminen vaatii lehmän hermoja

ALGOA PROGRESSin Joona Kemppainen myönsi myös kiihdytysmatkaan kuuluneen sekä ylä- että alamäkiä. Kiihdyttämössä saatua palautetta hän on pitänyt ensiarvoisen tärkeänä. Projektilla on hyvä pohja, sillä nivelrikon diagnosoinnin ennustettavuuteen liittyvän idean kaupallistaminen aloitettiin jo pari vuotta sitten. Yhteistyökumppaneitakin oli olemassa, ja kiihdyttämön mentoritapaamisissa niitä saatiin tukku lisää.  ALGOAn vauhti onkin ollut sen verran kovaa, että tällä hetkellä on aika hieman jarrutella ennen kuin taas jatketaan. Apu on Business Centeriltä tervetullutta myös jatkossa ja sitä luvattiin antaa. Tiimi sai kunniamaininnan tasaisen vahvana suorittajana ja todettiin Vuoden Lupaukseksi.

 WPL Groupin eteneminen on ollut tasaisen varmaa. Edistyminen on Miko Pironetin mukaan kuitenkin vaatinut lähes ’lehmänhermoja’, sillä aika ajoin neuvotteluissa eteneminen on tuntunut tuskastuttavan hitaalta. Lehmän hermoilla mukaan on kuitenkin saatu pari uutta bisneshaaraa. Kaikille jäsenille on löytynyt tiimissä oma roolinsa; myös ns. huultenheiluttajilla on oma tärkeä paikkansa. Lehmänhermoisten tiimi sai kunniamaininnan Sitkeänä Pitkänmatkan Hiihtäjänä, joka jaksaa, jaksaa, jaksaa aina vaan…

 Wittifyssä jouduttiin kiihdyttämön aikana miettimään, jätetäänkö sydänmonitoroinnin laitekehitys kokonaan ja lähdetäänkö kehittämisessä etenemään data edellä. Kiihdytyksen edetessä tiimiin saatiin vahvistusta, ja lopulta päästiinkin aivan uuden äärelle. Antti Kotimaa kertoi, että sittemmin kaikki pitchit ovat menneet uusiksi ja ohjausryhmääkin on täydennetty. Aikaisempi punertava valo rahoittajalta on vaihtunut kirkkaan vihreäksi ja jatko näyttää hyvältä. Antti totesi, että suunnitteilla on ”killeri-projektisuunnitelma, johon rahoittaja ei yksinkertaisesti voi sanoa ei”. Tiimi sai kunniamaininnan Elämää suurempi idea! sekä hatunnoston siitä, että on jaksanut lähteä kiipeämään niinkin suuren vuoren rinnettä ylös. Työtä on tehty todella paljon.

Pöhinää ja silmäpusseja….

StoryMap –tiimi tuli mukaan kiihdyttämöön yhteisöjen vuorovaikutusta kehittävällä äänipeli-idealla. Mari, Lotta & Anna Väänäsen suunnitelma lähti kuitenkin pian muuttamaan muotoaan ja kohderyhmä vaihtui työyhteisöistä varhaiskasvatukseen. Ääniohjattava peli on testivaiheessa lapsilla ja he ovat ottaneet sen vastaan erittäin innostuneesti.

Mikko Myllymäki pokkasi virtuaalitodellisuuteen liittyvälle VR4 Healthcare -tiimilleen Vuoden Parrasvaloissa Paistattelija -kunniakirjan.

Sisarusten mielestä kiihdyttämössä parasta oli ehdottomasti tammikuussa 2020 toteutettu Havuja Hack, sillä siellä oli ”hyvä pöhinä”. Pelistä saatiin Hack-viikonlopun aikana lisäksi tehtyä demo-versio ja tekijäkin on edelleen kuvioissa mukana. Haastavinta on tiimiläisten mielestä ollut bisneskielen ymmärtäminen. Mari totesikin, että ”Alussa me ei tajuttu mitään mitä ne puheillaan tarkoittaa”. Tiimin idea oli myös sen verran erikoinen, että toista samaistumista tarjoavaa tiimiä ei lähipiiristä löytynyt. Avuksi tuli peliyhdistys, ja pikkuhiljaa bisneskielen ymmärryskin on kasvanut. Nyt tehdään jo tuotetestausta asiakkaan tiloissa. Story Map sai kunniamaininnan Loistavana Takaa-ajajana, jolla on käänteitä riittänyt.

Virtuaalitodellisuuteen liittyvä VR4 Healthcare on yrityksenä jo olemassa ennen kiihdyttämöön osallistumistaan. Yritystä edustanut Mikko Myllymäki totesi kuitenkin, että ”Ei ole helppoa luoda markkinaa tällä alalla, kun ollaan niin paljon edellä. Osa kohderyhmästä nukkuu vielä.” Aikataulullisesti syksy oli Mikon mielestä raskas. Vain silmäpussit kasvoivat. Kaikki voivat tällä hetkellä kuitenkin hyvin ja tiimi on ylpeä itsestään.

Unelmoikaa isosti!

Miksi tiimi sitten haki mukaan kiihdyttämöön? Saadakseen yhteistyökumppaneita – check: piireihin on päästy. Haluttiin myös kehittää liiketoiminta-osaamista – check: tiimi on Mikon mukaan oppinut matkalla todella paljon. Yksi pitchaus-kilpailun voittokin on taskussa. Paras uutinen päättäjäisissä oli juuri allekirjoitetut ensimmäiset sopimukset! Visio on vahva, mutta apua tiimi Mikon mukaan tarvitsee myös jatkossa. Tällekin tiimille Business Centerin ovat pysyvät auki. VR4 Healthcare ansaitsi kunniamaininnan ehdottomana Vuoden Parrasvaloissa Paistattelijana.

Sikkum vahinkosaneerausta päättäjäisissä edustanut Päivi Ikonen mainitsi tiimin olevan edelleen kovassa ”kiihtymyksen tilassa”. Vain yksi tiimiläinen ehti paikalle.  Sikkumille on ollut ominaista toiminnan ammattimaisuus ja erittäin tavoitteellinen ote. Kiihdyttämössä sen fokus on tarkentunut ja muuttunut entistä vakaammaksi. Tiimiä ei ole tarvinnut töniä eteenpäin, vaan jäsenet ovat jo valmiiksi osanneet heittäytyä. Kunniamaininta tiimille tuli edellä mainitusta hyvästä kiihtymiskyvystä: Sikkum palkittiin itseoikeutetusti Ryhmän Kirittäjänä. Päivi kehotti lopuksi muitakin kiihdyttämöön osallistuneita unelmoimaan aina isosti, sillä unelmilla ei ole kattoa.

Päättäjäistilaisuuden juhlalliseksi lopuksi lausuttiin yhteisesti Havuja-Vala lupaukseksi siitä, että osallistujat menestyttyään palaavat antamaan jotain takaisin kiihdyttäjilleen. Tiimejä tullaan jatkossa kutsumaan myös Business Centerin mentoripoolin jäseniksi.

Business Centerin Havuja #!@%&! -kiihdyttämökokonaisuus jatkuu keväällä 2020 Havuja #!@%&! Bootcampillä,
joka toteutetaan touko-kesäkuussa. Haku Bootcampille avautuu maaliskuun loppupuolella.
Lisätietoja löydät Business Centerin sivuilta täältä!

Kiihdyttäjät & kiihdytetyt.

 

Teksti & kuvat: Tarja Tapaninen

Jaa tämä artikkeli