Ilmianna Kasvun Kuikka 15.10. mennessä!

Kasvun kuikka 2023

Kasvun Kuikka –palkinnon idea on palkita vuosittain toimija, esimerkiksi kunta tai kuntalainen, koulu, opettaja tai yrittäjä, joka on tehnyt omalta osaltaan ennakkoluulotonta yrittäjyyden edistämistyötä.

Työnsä ansiosta palkittu on tukenut luovan sekä yritteliään ympäristön ja kulttuurin kehittymistä Pohjois-Savossa. Palkitsemalla kannustetaan maakunnan asukkaita uuden keksimiseen sekä tuetaan yrittäjyyskasvatuksen merkitystä.

Palkinnon saajia haetaan Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmiset voivat ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään. Ilmiannot eli ehdokkaiden ilmoittamiset tehdään sähköisen linkin kautta. Palkitsemme Kasvun Kuikka -palkinnolla neljä aktiivista toimijaa.

Kilpailussa on neljä eri kategoriaa:

  • oppilaitokset/opettaja/opiskelija
  • järjestöt/yhdistykset/kunnat
  • yritykset/yrittäjät
  • muu aktiivinen toimija

Palkinnon saajia haetaan Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmiset voivat ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään.

Kasvun kuikka palkinto

Palkintona on tunnustus ja uniikki muotoilutuote, jonka Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Martta Holma on suunnitellut.

Kasvun Kuikka -palkinnon saajat vuodelle 2022

Palkinnon saajia haettiin Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmisillä oli mahdollisuus ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään. Ilmiannot eli osallistujien ilmoittamiset tehtiin sähköisesti linkin kautta ja niitä oli yli 20 laajoilla perusteluilla.

Valitsijaraadissa 2022 oli yrittäjien, oppilaitosten ja maakunnan toimijoita:

Tomi Tuovinen, Innovaatioasiantuntija, Itä-Suomen yliopisto

Mia Simpanen, Asiakkuuspäällikkö, Savon Yrittäjät

Riikka Nissilä, äidinkielenopettaja, Savon ammattiopisto

Jokaisella raatilaisella oli siis yksi ääni ja palkitsemisen voitti se, jota on kannattanut enemmistö raatilaisista eri kategorioista.

Kasvun kuikka -palkinnon voittajat 2022

Oppilaitoksen opettaja tai opiskelija: lehtori Jari Ukkonen, Kallaveden lukio. (Keskellä)
– En halua, että Kuopio on sellainen paikka, josta vastavalmistuneet ylioppilaat lähtevät heti valkolakin saatuaan. Teemme aktiivisesti töitä sen eteen, ettei näin kävisi ja tämä työ tulee jatkumaan, Ukkonen kertoo.

Järjestö tai kunta: Varkaus NYT -toimintaryhmä, Warkautelaiset ry.
– Olen paluumuuttaja ja ihastunut Varkauteen pääkaupunkiseudulla ja Tampereella asumisen jälkeen. Voisi kuvitella, että Varkauden kokoisessa kaupungissa kaikki tuntevat kaikki, mutta ei se niin ole. Tietoisuutta eri yrityksistä täytyy levittää ja sitä me teemme, kertoi Sanna Runsala. (Oikealla)

Muu aktiivinen toimija: Tiina Hartikainen, Kuopion alueen kauppakamari. (Oikealla)
Ei mukana kuvassa: Yritys tai yrittäjä: Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:n yrittäjä Jouni Ortju, Kuopio.

Perustelut

Kategoria ”Oppilaitoksen opettaja tai opiskelija”:  Jari Ukkonen

”Kallaveden lukion historian, yhteiskuntaopin ja yrittäjyyden lehtori Jari Ukkonen on vuosien ajan, pitkäjänteisesti kehittänyt opiskelijoiden aktiivisuutta yrittäjyyteen. Jari on hyvä sidosryhmäkumppani ja hän kannustaa ja tukee muiden oppilaitosten toimijoita yrittäjyyskasvatuksen kehitystyön parissa avoimesti ja suurella sydämellä. Hän toimii myös NY ry:n (Nuori Yrittäjyys) Pohjois-Savon aluepäällikkönä edistäen nuorten yrittäjyyttä ja yrittäjyysosaamista. Osaltaan myös hänen merkittävän työnsä tuloksena Kallaveden lukio aloitti syksyllä 2022 Businesslinjan ensimmäisenä lukiona Itä-Suomessa. ”

Kategoria ”Järjestö tai kunta”: Varkaus Nyt -toimintaryhmä

”Warkautelaiset ry:n Varkaus NYT-toimintaryhmä on kolmen vuoden ajan toiminut varkautelaisten yrittäjien esilletuojana, näkyvyyden lisääjänä, kannustajana ja tukijana. Ryhmä on järjestänyt mm Osta paikalliselta-päivä tapahtumaa, missionaan saada paikalliset käyttämään paikallisia palveluita, esimerkiksi lisäämällä tietoutta millaisia yrittäjiä kaupungista löytyy, kannustaen ostamaan paikalliselta ja säilyttämään kattavat palvelut käytössä jatkossakin. 

Ryhmän toiminta-alustana toimii aktiiviset somesivut Facebookissa ja Instagramissa, joissa yrittäjät ja heidän toimintansa pääsevät näkyville. Monet paikalliset kokevat, että ryhmän kautta heidän tietoutensa paikallisista yrittäjistä ja toimijoista on noussut ja ryhmää seuraamalla voi pysyä ”ajanhermoilla”. Ryhmä rakastaa Varkautta ja myötäinnostuu paikallisten yrittäjien yrittämisestä. Vapaaehtoisryhmään kuuluu nykyään myös useampi innovatiivinen yrittäjä, jotka haluavat tukea kanssayrittäjiä.”

Kategoria ”Yritys tai yrittäjä”: Jouni Ortju

”Jouni on toiminut yrittäjänä pitkään ja vaikuttanut eri verkostoissa sekä yrittäjäjärjestöissä – Esimerkiksi Yrityskummit verkostossa, jotka auttavat erityisesti PK- ja mikroyrityksiä toiminnassaan. Jouni on aktiivinen yrittäjyyden edistäjä Pohjois-Savon alueella, hän on lähestyttävä ja asiakaslähtöinen toimija – joka on ollut usean tapahtuman sekä yhteistyön taustalla rakentajana tai ideoitsijana. Jouni on pyytetön, aina valmis auttamaan läheisiään. Jounista voisi kirjoittaa vaikka ylistyslaulun!”

Kategoria ”Muu aktiivinen toimija”: Tiina Hartikainen

”Tiina Hartikainen on ollut aktiivinen sekä luova yrittäjyyden, uusien yhteistyömuotojen kuten oppilaitosyhteistyön sekä alueen elinkeinoelämän edistäjä. Hän on vienyt eteenpäin Pohjois-Savonkin osalta merkittäviä tapahtumia sekä konsepteja, kuten Tahko Ski Lift pitch startup-tapahtumaa sekä Export2- vientiohjelmaa. Hän on ottanut projekteja tiiviillä aikataululla haltuunsa, ja vetänyt haasteellisia kokonaisuuksia eteenpäin sekä rakentanut laajasti verkostoja.  Tiina on tehokas, mutta erityisesti hän omaa erinomaisia tiimityötaitoja, sekä avointa ja yritteliästä asennetta”

Kuva Martta Holmasta

Olen Martta Holma, Kemijoen varrella varttunut, pian valmistuva muotoilun opiskelija. Käsissäni syntyy monenlaista, aina postikorteista videoihin ja koruihin asti. Toiveeni on, että kaikki tekemäni voisi tuoda iloa arkeen vielä vuosien jälkeenkin. Mieluiten yhdistelen töissäni luonnon aiheita vahvaan geometrisyyteen, kuitenkin aina asiakkaan unelmista ja tarpeista inspiroituen.

Jaa tämä artikkeli