Search
Close this search box.

Tulevaisuudenosaajia.fi/kasvun-kuikka-palkinto

Kasvun Kuikka –palkinnon idea on palkita vuosittain toimija, esimerkiksi kunta tai kuntalainen, koulu, opettaja tai yrittäjä, joka on tehnyt omalta osaltaan ennakkoluulotonta yrittäjyyden edistämistyötä.

Työnsä ansiosta palkittu on tukenut luovan sekä yritteliään ympäristön ja kulttuurin kehittymistä Pohjois-Savossa. Palkitsemalla kannustetaan maakunnan asukkaita uuden keksimiseen sekä tuetaan yrittäjyyskasvatuksen merkitystä.

Palkinnon saajia haetaan Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmiset voivat ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään. Ilmiannot eli ehdokkaiden ilmoittamiset tehdään sähköisen linkin kautta. Palkitsemme Kasvun Kuikka -palkinnolla neljä aktiivista toimijaa.

Kilpailussa on neljä eri kategoriaa:

  • oppilaitokset/opettaja/opiskelija
  • järjestöt/yhdistykset/kunnat
  • yritykset/yrittäjät
  • muu aktiivinen toimija

Palkinnon saajia haetaan Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmiset voivat ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään.

Ilmiantaa voi 14.10.2024 saakka. Palkinnot jaetaan Business Centerillä (Microkatu 1) 31.10.2024.

Kasvun kuikka palkinto

Palkintona on tunnustus ja uniikki muotoilutuote, jonka Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Martta Holma on suunnitellut.

Kasvun Kuikka -palkinnon saajat vuodelle 2023

Valitsijaraadissa toimivat Kuopion alueen Kauppakamarin kasvu- ja kansainvälistymispäällikkö Tiina Hartikainen, Iisalmen kaupungin Projektipäällikkö Mervi Huurinainen sekä Savon ammattiopiston opettaja, NY Nuori yrittäjyys, yrittäjyysvastaava Risto Räsänen

Kuvassa vasemmalta oikealle: Matti Laitinen, Kaija Sääski, Pekka Naumanen, (takana) Tuomas Holma, Marjut Soininen (Edessä), Kirsi-Sisso Litmanen, Risto Räsänen, Minna Muona, Annamaria Heikkinen, Kaisa Aalto

Oppilaitoksesta opettajalle tai opiskelijalle:

Kaisa Aalto / Juhani Ahon Koulu, Iisalmi

Perustelut:

”Kaisa Aalto on yrittäjyydestä innostunut ja innostava opettaja, joka saa myös oppijat innostumaan kanssaan. Koko Juhani Ahon koulun kouluyhteisö sekä Iisalmen lyseo ovat hyötyneet Kaisan työstä erilaisten tapahtumien ja yritysmaailman kontaktien luomisen ansiosta. Kaisa on osoittanut poikkeuksellista omistautumista nuorten yrittäjien tukemiseen ja heidän menestyksensä edistämiseen. Hän ei ole pelkästään opettaja, vaan toimii myös mentorina ja innoittajana.

Kaisa Aallon opetusfilosofia ja esimerkillinen asenne yrittäjyyttä kohtaan ovat vaikuttaneet positiivisesti paitsi hänen omiin opiskelijoihinsa, myös laajemmin yrittäjyyskulttuuriin. Hän rohkaisee nuoria näkemään yrittäjyyden mahdollisuutena ja kannustaa heitä ottamaan riskejä.”

Järjestölle tai kunnalle:

Kirsi Sisso-Litmanen / Kuopion Yrittäjät ry

Perustelut:

”Kirsi on vaikuttanut omistautuneesti 15 vuotta Kuopion Yrittäjät ry:n toiminnassa ja toiminnanjohtajana. Kuopio kuuluu Suomen Yrittäjät ry:n suuriin jäsenyhdistyksiin ja on voittanut kaksi kertaa peräkkäin Suomen parhaan jäsenyhdistyksen palkinnon suurten yhdistysten sarjassa. Kuopion Yrittäjät tekee vaikuttavaa yhteistyötä kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kirsi on erittäin aktiivinen ja ammattitaitoinen yrittäjyyden edistäjä. Hän auttaa pyyteettömästi toisia ja johtaa sekä näyttää omalla esimerkillään. Kirsi on lisäksi aktiivinen yrityskummi.”

Yritykselle tai yrittäjälle:

Musiikkipäiväkoti Priimi

Perustelut:

”Musiikkipäiväkoti Priimin toimintaa tehdään sydämellä ja tunteella lasten sekä myös vanhempien hyvinvoinnin eteen. Toiminnassa on varhaiskasvatuksen pedagogiikka huomioiden yhdistetty luovasti ja laadukkaasti varhaisiän musiikkikasvatus, jonka kautta lapset saavat kasvaa musiikin ympäröimänä.

Toiminta on kehittynyt jatkuvasti ja yrityksessä panostetaan henkilöstön kehittymiseen. Musiikkipäiväkodin henkilöstö sekä johto ovat tehneet esimerkillistä työtä, myös haastavina aikoina.”

Marjut Soininen / Tuoreverkko

Perustelut:

”Marjut on onnistuneesti ottanut vastaan viestikapulan Tuoreverkko Oy:stä isältään Kari Lyytiseltä. Marjut on onnistuneesti jatkanut Tuoreverkon arvokasta työtä lähes 40 kotimaisen avomaa- ja tunnelimarjaviljelijän satojen myynnin suhteen ja taistellut suomalaisen alkutuotannon asemasta.

Hän ja tiiminsä ovat myös löytäneet kasvua, sekä koronan, että Ukrainan kriisin aikana, jotka molemmat iskivät kovasti erityisesti alkutuotantoon.”

Muulle aktiiviselle toimijalle:

Pekka Naumanen / Kuopion seudun uusyrityskeskus ry

Perustelut:

Pekka Naumanen on kokenut pitkän linjan yritysasiantuntija, joka innostuu haastavista tilanteista. Hän tekee kaikkensa, jotta yrittäjälle löytyy hänelle sopiva ratkaisu, olipa kyse aloittavasta tai toimivasta yrittäjästä. Pekan erityisalaa on taloushallinto ja asiakkaat kääntyvätkin hänen puoleensa yrityksen kannattavuuden parantamiseksi; Pekan panos alueen taloudellisesti terveisiin yrityksiin on valtava. Hän on työskennellyt Kuopionseudun Uusyrityskeskuksessa yritysneuvojana kymmenen vuotta.

Pekka tunnetaan asiakkaiden keskuudessa luotettavana sekä rautaisena ammattilaisena ja maanläheisenä asiakaspalvelijana. Lisäksi Pekka on jakanut tietotaitoaan uusille yritysneuvojille, jotta vahva osaaminen jakaantuu muillekin tekijöille.

Lisäksi palkittiin:

Risto Räsänen / Savon ammattiopisto

Risto on ilmiannettu jokaisena aikaisempana vuonna Kasvun Kuikka -palkinnon saajaksi. Raatilaiset eivät osallistuneet valintaan vaan palkinto myönnettiin kilpailuraadin allekirjoittaneiden kesken, perusteluna pitkä sekä merkittävä työ yrittäjyyden eteen alueella ja erityisesti alueen oppilaitoksissa. Lisäksi aikaisemmat ilmiannot huomioitiin päätöksessä.

Perustelut:

Risto Räsänen on tehnyt ansiokasta yrittäjyyden edistämistyötä Savon ammattiopistolla yli 10 vuoden ajan. Hän kannustaa ja rohkaisee kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita eteenpäin ja on myös luotettava tuki sekä valmentaja opiskelijoille. Hän on useita vuosia edistänyt aktiivisesti Savon ammattiopiston ja myös Savonia-ammattikorkeakoulun NY Nuori yrittäjyys -toimintaa. 

Hän on innostanut ja valmentanut opiskelijoita ja opettajia yrittäjyyteen koko Pohjois-Savon maakunnan alueella. Savon ammattiopiston NY-harjoitusyritysten opiskelijat ovat myös menestyneet valtakunnallisissa kilpailuissa.”

EDELLISVUOSIEN PALKITUT

2022

Oppilaitoksen opettaja tai opiskelija: lehtori Jari Ukkonen, Kallaveden lukio.

Järjestö tai kunta: Varkaus NYT -toimintaryhmä, Warkautelaiset ry.

Yritys tai yrittäjä: Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:n yrittäjä Jouni Ortju, Kuopio.

Muu aktiivinen toimija: Tiina Hartikainen, Kuopion alueen kauppakamari.

Valitsijaraadissa toimivat Itä-Suomen yliopiston innovaatioasiantuntija Tomi Tuovinen, Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen ja Savon ammattiopiston erityisopettaja Riikka Nissilä

2021

Oppilaitoksen opettaja tai opiskelija: Opettaja Riikka Nissilä, Savon ammattiopisto.

Järjestö tai kunta: Savon Yrittäjät ry, Paula Aikio-Tallgren ja tiimi.

Yritys tai yrittäjä: Ravintola King’s Crown, yrittäjät Niina-Marika Lahnavik-Hoffren ja Anni Hoffren.

Muu aktiivinen toimija: Yrittäjä Atte Hartikainen, Aten Apu.

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin yllättäen bonuksena vielä yksi Kasvun kuikka –palkinto Business Centerissä työskentelevälle innovaatioasiantuntija Matti Laitiselle hänen erinomaisesta työstään.

Valitsijaraadissa olivat Kuopion Vartiointipalvelun yrittäjä Mika Kolehmainen, Ylä-Savon ammattiopiston opettaja Hanna Moilanen, Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Marko Korhonen sekä Business Center Pohjois-Savon tki-asiantuntija Marja Kauppinen.

Kuva Martta Holmasta

Olen Martta Holma, Kemijoen varrella varttunut, Savoniasta valmistunut muotoilija. Käsissäni syntyy monenlaista, aina postikorteista videoihin ja koruihin asti. Toiveeni on, että kaikki tekemäni voisi tuoda iloa arkeen vielä vuosien jälkeenkin. Mieluiten yhdistelen töissäni luonnon aiheita vahvaan geometrisyyteen, kuitenkin aina asiakkaan unelmista ja tarpeista inspiroituen.

Jaa tämä artikkeli