Search
Close this search box.

Kevät oli yrittäjyyden riemua. Näin ainakin Business Center Pohjois-Savolla. Yli 160 asiakastapaamista tuotti 25 uutta ideaa tai innovaatiota. Niistä kahdeksan on potentiaalista kasvuyritystä.

Kuopion kaupunki rahoitti ja palkitsi ensimmäistä kertaa alkavia liikeideoita Draft-ohjelmassa. Draft:ssa (Draft Program ®) voi saada rahoitusta liikeidean kehittämiseen ja testaamiseen yhteensä jopa 4000 euroa.

Kasvun kuikka 2023
Kevät oli yrittäjyyden riemua. Ilmianna pohjoissavolaisia yrittäjyyden edistäjiä voittamaan Kasvu Kuikka -palkinto. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu / Miina Ikävalko

Asiakkaidemme kokemukset kannustavat

Muutama esimerkki siitä, miten muutamalla tonnilla on merkitystä yrittäjyyden alkumetreillä:

Yrityksen perustamisen aikaan osallistuimme Draft-ohjelmaan tammikuussa 2021. Pääsimme mukaan myös jatkokierrokselle saman vuoden toukokuussa. Invested-mobiilisovellus tarjoaa matalankynnyksen keinon osakesijoittamisen opiskeluun yhdistämällä hyödyn ja viihteen yhteen pakettiin. Teknologian IPR myytiin vuoden 2023 keväällä ja jatkossa sovellus toimii uuden brändin alla. Sparraus, kontaktit ja taloudellinen apu Draft-ohjelmasta olivat tärkeässä roolissa erityisesti yrityksen alkuvaiheessa. Uskon, että edellä mainituilla seikoilla on ollut iso merkitys onnistuneeseen exit:iin projektissamme (eli IPR-myyntiin).

Osallistuimme Draft-ohjelmaan, josta tiimimme voitti 4000 € liiketoimintamme edistämiseen. Yritys perustettiin vasta Draft-ohjelman jälkeen.  Marginiumin teknologia edistää syöpäkirurgien tuloksellisuutta kudosten fluoresenssia tunnistavilla monitorointitekniikoilla. Visiomme on luoda kirurgian johtava fluoresenssin spektrianalyysiratkaisuja tuottava yhtiö. Business Centerin neuvot yrityksen perustamisen suhteen olivat arvokkaita. Lisäksi saadut vinkit soveltuvien rahoittajatahojen suhteen olivat merkityksellisiä. BC-kontaktiverkostoista on ollut myös apua erilaisten verkostointitapahtumien tunnistamisessa. Yrityksemme osalta olemme erittäin tyytyväisiä.

Minulla oli idea ja prototyyppi laitteesta, joka oli kehitetty Itä-Suomen yliopistossa osana väitöskirjatutkimustani. Olimme co-founderini kanssa päättäneet lähteä työstämään ideaa yritykseksi ja ensimmäinen toimenpiteemme oli osallistua Draft-ohjelmaan. NOETON kehittää ratkaisua puun pienpolton hiukkaspäästöjen vähentämiseksi. Visiomme on tehdä poltosta ympäristöystävällisempää ja siten auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.  Draft-ohjelmista saimme alkupääomat yrityksen perustamiseksi ja rahallista apua mm. yrityksen visuaalisen ilmeen kohentamiseksi. Lisäksi saimme sparrausta, hyviä kontakteja paikalliseen yritystukiverkostoon sekä tietysti arvokasta kokemusta pitchaamisesta.

Toukokuun Draft–liikeideaohjelmaan haki 19 tiimiä, joista rahoitusta sai seitsemän tiimiä. Pohjoissavolaiset osallistujat olivat monipuolisesti Kuopiosta, Savonia-ammattikorkeakoulusta (Savonia), Itä-Suomen yliopistosta (UEF) ja Savon-ammattiopistosta (Sakky). Kuopion tiimejä oli viisi.

Alkurahoituksen tuhat euroa sai viisi hakijaa:

  • Savonian opiskelijan Eija Hyvösen idea liittyy koirien suojavälineisiin.
  • Petri Kuuselan (UEF) idea on uudenlaiseen betonirakenteiden kosteuden mittaamiseen.
  • Hannu Matilaisen (Sakky) Särös NY:n liikeidea on tuottaa maiseman- ja luonnonhoitopalveluita monipuolisesti. Liiketoiminnan alueisiin kuuluvat esimerkiksi retkeilyreittien rakenteet ja niiden ylläpito sekä huoltotyöt.
  • Tero Puustisen (UEF) liikeidea on uusi lääketieteellinen analyysiohjelma, joka ennustaa aortan laajentumis- ja repeämisriskiä.
  • Kuopiolaisen Pekka Tolvasen idealla luodaan työvaatemarkkinoille uusi ammattikäyttäjän työtakin tuotekonsepti, jossa yhdistetään uutta teknologiaa.
 

Kolmen tuhannen euron Draft-jatkorahoituksen sai kaksi hakijaa:

  • Irma Komulaisen Oneturva Oy myy palo- ja väestönsuojasuunnitelmia, erilaisia pelastus- ja turvallisuuspalveluja sekä lakiasiantuntijuutta yksityisille, yrityksille, yhteisöille ja taloyhtiöille.
  • Sari Husson EaseSafeMed-tiimin idea tarjoaa kokonaisvaltaista asiantuntijapalvelua lääkitysturvallisuuden edistämiseksi ikääntyneiden ja kehitysvammaisten palveluja tuottaville sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille.
 

Seuraava Draft-haku päättyy 19.9.2023. Lisätietoja: https://draftprogram.com/kuopion-haku/

Yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusta – Kasvun Kuikka

Kannustamme Kasvun Kuikka -palkinnolla. Business Center palkitsee vuosittain henkilöitä, toimijoita kuten kuntia tai kuntalaisia, kouluja, opettajia tai yrittäjiä yrittäjyyden edistämisestä Pohjois-Savossa. Palkitsemme neljä aktiivista toimijaa.

Palkinnon saajia haetaan Pohjois-Savon alueelta ilmiantoperiaatteella: ihmiset voivat ilmiantaa osallistujia omasta lähikunnastaan ja työympäristöstään. Nyt aktiivisesti ilmiantamaan.

Ilmiannot eli ehdokkaat ilmoitetaan tämän sähköisen linkin kautta.

Palkintojen voittajat julkistetaan 26.10.2023.

Business Center – Ideasta liiketoimintaa tarjoaa monipuoliset palvelut liikeidean kehittämisestä yrityksen kasvuun ja uudistumiseen. Kannattaa käydä uusilla verkkosivuillamme.

Idearikasta kesää kaikille!

Kaija Sääski, yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Jaa tämä artikkeli