Draft-ohjelma on liikeideakilpailu, josta osallistuja voi saada jopa 4000 euroa rahoitusta oman liikeideansa testaamiseen. Ohjelman tavoitteena on kehittää ja tukea uusien yritysten syntyä ja kehitystä. Kuopiolaiset Väänäsen sisarukset Mari, Lotta ja Anna hyppäsivät ohjelmaan mukaan vuonna 2018 löydettyään kilpailuilmoituksen Savonia-ammattikorkeakoulun sivuilta. Kilpailuun lähdettiin suunnitelmalla, joka oli hautunut Marin – porukan ideapankin – päässä pidempään.
Toisaalta erilaisista ideoista ei pulaa ollut, joskus niitä tuntuu riittävän vaikka koko naapurustolle. Hyvä esimerkki ideoiden määrästä on ehkä se, kun porukan numeroiden pyörittelijä Anna teki kerran Exceliin taulukon eri kategorioittain kaikista päähänpistoista, joita on ajan kuluessa tullut kirjoiteltua läppärille, kännykkään ja vihkoihin, Mari valaisee.
Sisarusten alkuperäinen suunnitelma uudenlaisesta yhteisöllisestä alustasta ja eräänlaisesta tarinallisesta kaupunkikartasta muutti muotoaan radikaalisti jo heti työstämisen alkuvaiheessa. Vaikeimmaksi vaiheeksi Mari kertookin osoittautuneen idean selkeyttämisen ja sinkoilevien uusien tuulahduksien jäsentämisen toteutettavaan muotoon. Alkuperäisestä suunnitelmasta juontaa myös idean työnimi StoryMap, jatkaa Mari ja sanoo olevansa täysin varma siitä, että muutokset eivät tähän pääty.
Ideointi johti Väänäsiä suunnittelemaan persoonallista äänisisältöä niin yksityisille henkilöille kuin yrityksille sekä organisaatioille. StoryMap-ääniopastusten ajatuksena on korvata perinteiset turistikierrokset, jolloin kävelykierros ei ole aikaan eikä mihinkään turistiryhmään sidottu. Erilaisten kertojien avulla ihmiset voivat nähdä ja kuulla asiat eri näkökulmista. Tuote tuo uutta informaatiota myös paikallisille. Sisarukset ovat paljasjalkaisia savolaisia, joten heille oli luontevaa lähteä tuottamaan opastusta maailman seksikkäimmällä murteella, ehkäpä hieman kierostakin näkökulmasta katsottuna: ’Vuan suattaapi olla toisinnii’….
Ympärillämme on lisäksi paljon paikkoja, jotka kätkevät kertomattomia tarinoita. Sellaisia paikkoja, joihin ei kukaan ole opastuksia ikinä edes osannut kuvitellakaan.
Väänäset uskovat vahvasti StoryMapin mahdollisuuksiin, sillä jatkuvasti kehittyvän teknologian ja hullujen ideoiden yhdistely voi saada aikaan jotain todella hienoa. Marin mielestä mielestä Draftin kaltaiset kilpailut ovat esimerkiksi opiskelijoille todella hyviä juttuja. Uuden innovoimiseen ja omien ideoiden esiintuomiseen täytyy nuoria kannustaa eri keinoin:
Joku voisi sanoa, että on hullu on se, joka tällaisiin kilpailuihin lähtee, mutta kyllä vielä hullumpi on se, joka ei lähde! Kilpailuun ajoi osallistumaan kokeilunhalu, kilpailuvietti sekä ehkä myös taustalla vieno halu muuttaa omalla tekemisellään maailmaa paremmaksi. Tällaiset tilaisuudet kannattaa käyttää, vaikka ei kokisi oman ideansa kanssa täysin valmis olevankaan, sillä jos oikeaa hetkeä alkaa odottamaan, niin sitä saa kyllä odottaakin.
Draft-kilpailu on antanut Väänäsille uskoa omaan tekemiseen, mutta auttanut myös kyseenalaistamaan paljon ja tarkastelemaan omia suunnitelmia eri näkökulmista. Mari mainitsee, että mahtavaa on ollut myös mahdollisuus ulkopuolisten henkilöiden palautteeseen ja kehitysideoihin.
Miljoonabisneksen ensiaskeleista kertoi Mari Väänänen (kuvassa vasemmalla vieressään Anna ja Lotta).
Karelia-ammattikorkeakoulussa kehitetystä Draft-ohjelmasta vastaa Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Savon ammattiopiston kanssa. Ohjelmaan voivat hakea mukaan kaikki edellä mainittujen oppilaitosten opiskelijat sekä niiden henkilöstö. Kuopiossa kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2018. Loppukesällä 2019 avautuu neljäs haku, joka jatkuu 16.9.2019 saakka. Hakijoiden joukosta valitaan tiimit, jotka pääsevät esittelemään ideansa ohjelman raadille syyskuun lopussa. Ensimmäisessä haussa rahoitusta saaneiden tiimien on mahdollista saada idealleen jatkorahoitusta hakemalla Draft-ohjelman jatkokierroksille myöhempien hakujen yhteydessä. Seuraa ilmoittelua Draft-sivustolla osoitteessa http://www.draftprogram.com/ .