Search
Close this search box.

Ensimmäistä kertaa kuopiolaisten ideoille uusi rahoitus – Draft-yrittäjyysohjelma

Kuopion kaupunki on ottanut vakavasti sen, että alkuvaiheen liikeideoille ei ole rahoitusta saatavilla, mutta nyt on.

Kuopio rahoittaa itäsuomalaista Draft-yrittäjyysohjelmaa. Kuopiolaiset siis pääsevät hakemaan valmennukseen, joka huipentuu liikeidean esittelyyn tuomaristolle eli pitchaukseen.

Draft Program -ohjelmalla (Draft Program ®) voi saada rahoitusta innovatiivisen liikeidean testaamiseen. Palkintona osallistujalle voi kertyä jopa 4000 € yrityksen kehittämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa parhaat ideat palkitaan 1000 eurolla. Draft-ohjelman toisella kierroksella on mahdollisuus saada lisää 3000 euroa idean jatkokehittämiseen.

Draft-yrittäjyysohjelma aloitettiin Kuopiossa vuonna 2018 Business Center Pohjois-Savon palveluna. Tähän asti siihen on voinut hakea viiden itäsuomalaisen oppilaitoksen opiskelijat, henkilöstö ja alumnit eli näistä kouluista valmistuneet. Draft-yrittäjyysohjelma järjestetään yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, Savon ammattiopiston, Riveria ammattiopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa.

Palkittu palvelu kuopiolaisille

Syksyllä 2021 Draft Program -yrittäjyysohjelma sai erikoismaininnan Eurooppalaisen yrittäjyyden edistämisen (EEPA) kilpailussa.  Ohjelma sai tunnustusta innovatiivisesta ja luovasta yrittäjyyttä edistävästä toiminnastaan. Draft Program on Karelia-ammattikorkeakoulun hallinnoima.

Draft-ohjelman Kuopion toteutuksen tavoitteena on erityisesti lisätä myönteistä yrittäjyys- ja innovaatiokulttuuria sekä löytää uusia innovatiivisia liikeideavaiheen tiimejä mukaan valmennukseen. Näin pyritään myös lisäämään kaupunkiin syntyvien uusien startup-yritysten määrää.

Kuopion rahoituksen osalta ohjelmaan pääsyn kriteereitä ovat:

  • Liikeideatiimissä on vähintään kaksi henkilöä, joista vähintään yksi on Kuopiosta.
  • Mahdollisen tai perustettavan yrityksen kotipaikan tulee olla Kuopio.
  • Rahoitus on tarkoitettu siihen vaiheeseen, kun yrityksellä ei ole vielä liikevaihtoa.
  • Liikeidean tulee olla skaalattava.
  • Toiminnan on tähdättävä liiketoimintaan ja sen kasvattamiseen.

Miksi Draft-yrittäjyysohjelma?

Uudet työpaikat Suomessa syntyvät mikro- ja pienyrityksiin. Niiden syntymistä ja kehittymistä on tuettava kaikin keinoin. Erityisessä roolissa Pohjois-Savon maakunnan elinvoimaisuuden kehittymisessä ovat kansainväliseen menestykseen pyrkivät ns. kasvuyritykset, joiden syntyminen on muita yrityksiä vahvemmin ja useammin sidoksissa korkeaan osaamiseen perustuvaan innovaatiotoimintaan.

Pohjois-Savoon ja koko Itä-Suomeen tarvitaan uusia, kasvuun tähtääviä pk-yrityksiä. DraftProgram -yrittäjyysohjelma innostaa ja vauhdittaa osaltaan uusien yritysten syntyä ja kehittymistä.

Draft-yrittäjyysohjelma järjestetään kolme kertaa vuodessa. Tammikuussa mukaan haki 21 tiimiä, joista neljä tiimiä rahoitettiin.

Ensimmäisellä alkurahoituksella palkittiin kaksi hakijaa:

Arja Kirjavainen – Liikeideana on tarjota eläinavusteista neuropsykiatrista valmennusta kaiken ikäisille neuropsykiatrisen oireyhtymän omaaville, sosiaalipedagogista eläintoimintaa sekä ammatillista tukihenkilötoimintaa lapsille ja nuorille.

Terveystieteiden väitöskirjatutkija Iira Tiitta – Liikeideana on tuottaa ja myydä asiantuntijapalveluina koulutusta ja luennointia ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista hoitotyön näkökulmasta sosiaali- ja terveysalalle.

Jatkorahoituksella palkittiin kaksi hakijaa:

Terveystieteiden maisteriopiskelija Elina Partanen – Sosiaali- ja terveydenhuollolle suunnattu LGBTIQ+ koulutuspalvelu.

Yrittäjät Susanna Oksanen ja Tiina Haring – Suomen Kuvauskoulu Oy:sta. Suomen Kuvauskoulu Oy on kahden valokuvaamiseen sekä kouluttamiseen intohimoisesti suhtautuvan valokuvaajamestarin, Susanna “Suski” Oksasen ja Tiina Haringin, yhdessä perustama yritys. Kuvauskoulun opetussuunnitelma perustuu yksilöllisen oppimisen menetelmään ja oivaltavaan oppimiseen.

Draftin ensimmäisen vaiheen sekä jatkovaiheen rahoitusvalinnat tekivät Kuopion seudun Uusyrityskeskus ry, Savonia-ammattikorkeakoulun, Savon ammattiopisto ja Itä-Suomen yliopiston yrittäjyysasiantuntijoiden monialainen tiimi.

Seuraava Draft-haku on auki. Haku päättyy 27.4. Hakuohjeet löytyvät ohjelman verkkosivuilta osoitteesta: https://draftprogram.com/kuopion-haku/

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Business Center

Savonia-ammattikorkeakoulu

Jaa tämä artikkeli